Sayu : Luahan sayu orang awam .. 2 penyeludup beras maut rentung kemalangan ketika di kejar Kastam ? (10Gambar)

Saya merakam ucapan takziah buat keluarga2 mangsa kejadian kemalangan maut sbentar tdi. Kejadian ini amatlah mendukacitakan dan sy berharap pihak berwajib siasat dan ambil tindakan yg sewajarnya.

Kalau betul apa yg diceritakan oleh org2 Kampung Gelang Mas bahawa punca kemalangan maut ini adalah Kastam yg telah melanggar dari belakang kereta penyeludup itu, amatlah malang dan amatlah mngecewakan.
2 pemandu kereta yg membwa beras rentung manakala 1 org awam yg xterlibat dgn adegan kejar mngejar ini pun maut dlm kejadian di Kampung Gelas Mas, dekat Meranti sbentar tdi.
Sy xtahu S.O.P Kastam dlm operasi kejar mngejar pembawa beras ni, cuma apa yg sy tahu kerja2 seludup beras ni adalah sbahagian dari pekerjaan penduduk di sempadan dari turun temurun lagi.
Mrk mencari rezeki sesuap nasi demi mnyara anak2 mrk dan ada dikalangan mrk mampu menyara dan memberi pendidikn yg sempurna utk ank2 shinggakn berjaya ke menara gading.
Kamu 'Penguasa' sharusnya tahu dan sedar norma penduduk di kawasan sempadan dan beri sdikit budi bicara dlm hal ini. Peluang pkerjaan yg terhad bgi penduduk dikawasan sempadan dan sharusnya kamu fikir natijah bila tiada sumber pendapatan maka jenayah kecurian akan meningkat.
Kenapa kamu xmembanteras tauke2 besar, kenapa kamu xkeluarkan lesen import utk mrk, kenapa kamu hanya hadkan hnya Bernas dan 'Individu' itu sahaja yg boleh mngiimport beras. Kenapa kamu mmbiarkn Kastam melakukan sesukahati terhadap mrk krn ini bukannya kejadian yg pertama berlaku disini.
Wahai 'Penguasa' sesungguhnya nilai nyawa penyeludup beras adalah sama dgn nilai nyawa kamu2 smua. Krn kejadian ini ramai ank2 mrk mnjadi yatim dan isteri mrk hilang ketua keluarga.
'Penyeludup beras lebih baik dari Perompak'
Sekian. -Farith Izzuan