Sayu : Abang Jatuh Atas Jalan, Lori Tak Sempat Brek Lalu Atas Abang


Sebelum ini kami ada kongsikan di page Siakapkeli gambar suami yang hebat yang tiada kaki yang menolong isterinya di dapur dan juga sebagai tukang rasa.

Kisah itu nampaknya mendapat perhatian ramai dan ramai likers Siakapkeli tertanya-tanya kenapa dengan suaminya, adakah dia sebegitu sejak kecil atau terlibat dalam apa-apa kemalangan.

Cari punya cari, "stalker" punya "stalker" akhirnya jumpa ceritanya, serius sedih Sk baca kisah ni, sungguh tabah seorang isteri dan suami yang memang hebat.

Berikut adalah apa yang ditulis oleh Ibu Aisy Anaqi di laman Facebooknya.

Semalam sembang dengan suami pasal kes kemalangan,dimana isteri penunggang maut. Kemudian Suami buka cerita pengalaman dia masa kemalangan.

Abang bertembung dengan motor lain,jatuh atas jalan,Abang tak boleh bangun sebab kaki Abang tak boleh bergerak. Sebuah lori tak sempat brek,lalu atas Abang. Abang nampak segalanya gelap,Abang dengar bunyi kuat dari lori,Abang sedar yang Abang betul2 bawah lori tu. Masa tu Abang tawakal sama ada mana2 bahagian badan Abang mungkin digilis lori. Abang terbayangkan Sayang & anak2.

Sekelip mata Abang nampak cahaya terang,Abang nampak langit. Lori dah melepasi Abang. Ada orang terus tarik Abang ketepi bahu jalan. Abang tahan sakit yang amat sangat. Tak lama.Abang nampak kereta Sayang lalu.

Abang nak tahu macamana Sayang masa tu? Sayang dapat call dari Kak jiah

Kak jiah: Adda,maman jatuh motor

Adda: Jatuh kat mana?

Kak Jiah: Area glenmarie

Talian terputus.. kemudian call semula

Kak jiah: Adda,maman kena langgar
Adda: Ok

Masa tu Sayang tak rasa panic,tak tahu kenapa. Sayang masih tenang.

Sayang terus drive menghala tempat Abang kemalangan. Dari jauh Sayang nampak motor Abang sebelah kanan jalan. Jalan hampir sesak.Sayang cuba mencelah dicelahan kereta. Sayang nampak Abang sebelah kiri jalan,tersandar.

Sayang minta orang ramai angkat Abang masuk dalam kereta. Sayang pecut laju. Semasa drive,Sayang tak menangis tapi seluruh tubuh Sayang menggigil. Sayang tanya Abang banyak kali, "Macamana Abang bawa motor sampai boleh accident",Abang diam je. Abang menahan sakit.

Sayang teruskan drive, jam hampir 8pagi,jalan agak sesak. Sayang drive laju,mencelah selagi boleh.

Sampai juga depan hospital. Abang terus masuk red zone. Abang diam tak bersuara menahan sakit.

Doctor bergegas buat rawatan,fizikal Abang tak ada luka walau sedikit. Abang jalani Xray,tulang kaki kanan Abang patah. Jam 10pagi lebih kurang,doctor cakap kaki Abang membengkak.

Doctor aturkan CT scan,salur darah dikaki Abang putus. Doctor cakap perlu transfer HKL kerana sini tak ada pakar untuk operations ni. Doctor cakap sebelum jam 1tengahri kena buat operations kalau tak,kaki Abang mesti dipotong. Sayang terus lemah longlai menyembah bumi.

Doctor cakap tunggu ambulance,ambulance tak ada. Jam dah hampir 1tengahari,Sayang sempat bisik ditelinga Abang,apapun jadi lepas ni kita kena redha. Jam 1tengahari baru kita bergerak dari HTAR. Dalam ambulance,oksigen Abang drop,tekanan nadi slow.

 Masa tu hujan lebat sangat,jam 1.30t engahari sampai HKL. Doctor pakar terus merawat Abang. Ibu kena keluar sekejap,tiba2 doctor panggil Sayang. Sayang nampak Abang tahan airmata.

Sayang tanya doctor,"Macamana doctor?" Doctor terangkan situasi & next step. Sayang tengok kaki Abang sudah mula membengkak,hitam,tiada darah mengalir. Sayang genggam tangan Abang,Sayang senyum,tiada airmata mengalir,Sayang tahan emosi. Sayang masih tersenyum,Abang tanya, "Macamana Sayang?". Sayang cakap,kita kena redha,macamana pun keadaan Abang nanti,Sayang tetap bersama Abang" Abang cakap,"Abang masih nak bersama Sayang & anak2". Abang terus buat keputusan,"baiklah doctor potong je kalau itu yang terbaik"

Tapi Abang tak terus di operations,Abang kena berpuasa dulu.

Masa tu Anaqi masih menyusu badan,dalam kekusutan tu Sayang masih berusaha untuk perah susu demi Anaqi. Sayang asyik fikirkan anak2 je.

Didalam wad,Abang menahan sakit. 4x doctor cucuk morfin. Doctor tak boleh bagi lebih takut effect teruk. Setiap masa Abang minta air tapi doctor tak bagi minum,Sayang basahkan bibir Abang dengan air sikit2. Sayang tak mampu tengok Abang kesakitan. Sayang ajak Abang beristighfar sama2 hingga akhirnya Abang terlena. Kesakitan terhenti seketika. Jam 1pagi Abang dibawa ke dewan bedah.

Sayang menanti dengan kesabaran. Sayang tertidur atas lantai depan dewan bedah. Jam 5pagi Abang keluar dari dewan bedah,Sayang nampak keadaan Abang disebalik selimut yang menutupi Abang.

Ada kekurangan disitu. Lagi sekali Sayang longlai. Sayang kuatkan semangat. Sayang disisi Abang setiap saat. Jam 10pagi Sayang kejutkan Abang,Abang masih mamai. Sayang cuba tahan sebak & airmata,Sayang tak nak Abang nampak kesedihan itu. Selepas 72jam Abang operations,Abang nak buang air besar. Abang nak.pergi tandas tapi tak boleh,Sayang suruh Abang pakai potty tapi Abang tak nak. Akhirnya Sayang pakaikan Abang pampers. Hehe.. kelakar dah macam Aisy & Anaqi.

Lepas tu Abang tanya Sayang,macamana nak cuci ni? Sayang kan ada,Sayang lah yang cuci. Kita sama2 tahan sebak. Allah eratkan hubungan kita dengan cara yang indah cmni. Hari keenam Abang dihospital,Sayang dah mula bekerja,Sayang berulang alik dari KL ke Klang,masa Sayang tengah kerja Abang call Sayang,Abang nak buang air kecik,Abang malu nak minta bantuan orang lain.

Abang menangis call Sayang,minta Sayang balik cepat,Sayang bergegas balik tinggalkan kerja. Jalan sesak. Abang call jerit2,Abang cakap,"Abang perlukan Sayang,tolong lah cepat!". Abang asyik call,Sayang menangis dalam kereta. Sampai hospital,Sayang berlari naik tangga,sebab lift lambat. Sayang tersungkur kat tangga. Sayang bangun,lari lagi,nak cepat sampai kat Abang. Sampai je katil,Abang cakap Abang dah minta uncle tu tolong. Abang siap senyum2 lagi. Sayang rasa nak lambung je Abang.. Haha..

Lama juga lah Abang ambil masa untuk pulihkan semangat & emosi. Sayang juga belajar untuk kawal emosi. Sayang jadi lebih tabah & sabar.Indahkan Abang aturan hidup kita sebagai suami isteri. Mudah2an kita kekal ke Jannah. Hanya kita yang memahami antara satu sama lain. Orang hanya mampu berkata2,sebaliknya kita yang merasa.

Terima kasih Allah! Credit- Siakapkeli.my


1 ulasan:


AWAS !!
Budak Budak Dilarang Masuk !!
>>> KLIK SINI <<<

Reply