[ info ] Perlu Baca : Kisah benar " Puan Lola " ibu OKU di kurung !


Sedang melayari Facebook, admin terjumpa sebuah Kisah benar Puan Lola & Adik OKU : Muhammad Firdaus Dullah ini.Oleh kerana diakhir ayatnya supaya boleh tolong kongsikan post ini,jadi admin postkan di blog ini untuk tatapan anda semua.

Sejauh mana kebenarannya..Walahualam...


Bismillah.


Alhamdulillah, petang tadi saya dan isteri, Siti Salwa diberi keizinan Allah untuk melawat adik Muhammad Firdaus Dullah di Hospital Tuaku Jaafar, Seremban.. 

Pertamanya, saya mohon maaf jika post ini panjang, harap anda dapat bersabar dan baca kerana intipatinya adalah penting dan harap dapat di"share" kepada sesiapapun yang anda jumpa diluar mahupun Facebook friends list anda.. 

Adik OKU ini terkenal akibat berita yang tersebar luas konnonnya dia "dikurung" oleh ibunya dirumah sehingga kurus kering. Dan akibat fitnah yang berleluasa tentang betapa "zalim"nya si ibu itu, 

saya rasa bertanggungjawab untuk menceritakan hal sebenar kepada kalian semua agar kalian dapat membetulkan semula persepsi anda dan tidak termakan fitnah yang telah anda baca baik daripada akhbar, TV mahupun post di Facebook.... 

Dan sepertimana post saya yang terdahulu, para keyboard warrior dan generasi "mohon share" bertungkus lumus untuk memaki dan menghina ibunya atas "perbuatan" tidak berhati perut oleh ibu adik Firdaus, Puan Lola. 

Facebook ibu adik Firdaus dijejaki dan digelar iblis, syaitan, kejam dan sebagainya..sedarlah wahai rakan sekalian, ini tidak lain hanyalah fitnah yang amat tidak bertanggungjawab para pemberita, generasi "mohon share" dan keyboard warrior terhadap ibunya...

~~~~~
Kak Nor dan Firdaus

Ketika berada di Wad, saya turut berpeluang untuk bercakap dengan Kak Nor ( Dalam gambar, yang sedang memeluk Firdaus ) yang merupakan jiran,bekas penjaga adik Firdaus, dan juga sahabat baik Puan Lola. Menurut Kak Nor, Puan Lola amat menyayangi Firdaus walhal tidak pernah sekalipun dimarah apatah lagi dijentiknya Firdaus...Walhal, keprihalan Firdaus diketahui oleh jiran sekeliling Flat tempat tinggal mereka kerana semasa Kak Nor masih lagi menjaga Firdaus, dia selalu dibawa main bersama kanak-kanak lain di perumahan tersebut...Dan Kak Nor telah menjaga Firdaus sejak dia berumur 4 tahun lagi. Namun begitu, akibat urusan yang tidak dapat dielakkan Kak Nor berpindah ke Gemencheh..

Akibat ini, tiada lagi siapa yang sanggup menjaga dan membela Firdaus semasa ketiadaan Puan Lola ke tempat kerja.

Dan disinilah bermula kisah dimana Puan Lola terpaksa meninggalkan Firdaus berseorangan dirumah akibat terpaksa bekerja menampung belanja keluarga. Dia bekerja di KLIA dan gajinya hanyalah sedikit 
yang amat sangat. Anak kedua Puan Lola yang berumur 6 tahun ( Turut berada di hospital dalam wad yang sama kerana Puan Lola ditahan ) menpunyai kondisi "Hyperactive". Puan Lola juga diberikan ujian kesihatan dan beliau sendiri sakit..Masya Allah besar ujian keluarga ini. 

Puan Lola menanggung perbelanjaan sewa rumah, perbelanjaan motor perubatan, menghantar wang kepada ibu bapanya di Sabah dan macam2 lagi dan akibat kepayahan ini, mereka hidup sekangkang kera sebagai mana anda boleh lihat dalam rumahnya yang kosong. Untuk menambah pendapatan, Puan Lola mencari dan menjual tin kosong dan juga kotak-kotak... Masya Allah.

Dan jika kita persoalkan mengapa hanya diberi pakaian reput kepada Firdaus, "mak dia tak mampu ke nak beli baju RM5 sekalipun ?" Jawapannya senang, ya mereka teramat miskin hingga hendak beli baju baru pun tidak mampu. 

~~~~~

Untuk menguatkan lagi pendapat kami terhadap Puan Lola, kebetulan datang dalam wad tadi bersama saya adalah seorang lelaki yang merupakan ahli NGO kawasan perumahan Puan Lola sekeluarga. Beliau 
pernah bekerja denga Puan Lola selama 6 tahun di KLIA dan beliau turut mengatakan bahawa apa yang masyarakat perkatakan terhadap Puan Lola adalah salah sama sekali. Beliau seorang yang lemah lembut, rajin dan selalu kerja "overtime" untuk mencari duit lebih bagi menampung keluarga. 

Situasi kini adalah Kak Nor menjaga Firdaus dan adiknya di Wad kanak-kanak tersebut jika berkesempatan dan beliau tanpa meminta sesen pun berulang alik dari Gemencheh ke Seremban untuk menjaga adik 

Firdaus. Sepanjang saya di Wad tadi, adik Firdaus kerap kali memanggil "Mak..." "Makk..." sambil memeluk Kak Nor yang masih lagi diingatinya. Kembalikanlah Puan Lola kepada Firdaus yang mana beliau kini ditahan untuk direkodkan keterangan.... Moga Allah pertemukan mereka semula dengan secepat mungkin, insya Allah.

~~~~~

Sehubungan itu kami semua yang hadir petang tadi dalam Wad itu sepakat bersama ingin membetulkan persepsi yang salah yang digambarkan oleh media massa, generasi "mohon share" dan juga keyboard warrior terhadap keluarga Puan Lola.Moga Allah dapat permudahkan urusan mereka dan kita semua, insya Allah.

Tidak percaya dengan apa saya tulis nih ? Pergi lawat sendiri adik Firdaus di Wad Kanak-Kanak Hospital Seremban. Tiada satu pun calar atau parut dera pada adik Firdaus, yang ada hanyalah kesan kasih sayang ibu yang bersusah payah menjaga si adik meskipun ibunya sakit dan tidak mampu...

###########

Kesimpulan yang boleh dibuat adalah :

1 ) Kita seharusnya malu dan harus rasa bersalah terhadap Puan Lola atas Fitnah dan tohmahan yang disebarkan. Mohon maaf kepada ibu adik Firdaus jika berkesempatan. Kita harus ingat, jika orang kutuk mak kita kita mesti akan marah bukan main lagi dan akan membalas perbuatan terkutuk tu betul tak ? Bayangkan anda telah mencaci ibu kepada adik Firdaus yang OKU yang tidak mampu untuk marah atau membalas perbuatan anda terhadap ibunya.. Anda patut malu dengan diri anda dan segeralah bertaubat.

2 ) Kita tidak boleh menuduh melulu tanpa membuat siasatan terperinci terhadap sesuatu perkara. Silap langkah maka ianya menjadi Fitnah. Ingatlah Fitnah itu dosanya lebih besar dari membunuh. 

Mampukah anda tanggung dosa itu diakhirat kelak ? Wallahualam.

3 ) Tanamkan sikap membantu kepada orang yang susah, jangan tunggu NGO ataupun orang datang kutip derma baru nak tolong. Cari dan berkawanlah dengan orang yang miskin dan susah. RM1 bagi anda 
mungkin sedikit, namun bagi mereka ianya tidak ternilai... Besedekahlah sentiasa, meskipun harta didunia kurang, harta dan pahal diakhirat berkali ganda Allah akan balas.

4 ) Apa kata kita buat satu derma kilat, kumpul duit untuk rawatan dan belanja Puan Lola, Adik Firdaus dan adiknya yang berusia 6 tahun tu. Kalau rumah anda ada kipas, kerusi ataupun meja baju lebih ke, kumpul dan derma kepada mereka...Kan lagi bagus macam tu. Marilah besedekah kerana semua ini amalan yang digalakkan agama .Tak rugi pun kita, lagi untung ada. 


5 ) Tolong share post ini. Ada pepatah mengatakan "Lying is bad, but hiding the truth is even worse". Sebagai seorang yang bertanggungjawab, kongsikan post ini kepada semua supaya kebenaran diketahui umum. Insya Allah hanya Allah dapat membalas jasa anda.

Walahualam. 

Sekian,
Muhammad Kamal Zawari @ Asamkipas  sumber




141 ulasan

Anonymous mod

Sibuk Sgt ke sampai xde masa nak bersihkan bilik yg Kotor tu..?

Reply
Anonymous mod

Isunya..kenapa dibiarkan anaknya duduk DLM bilik yg Kotor Dan penuh dgn najis..takan langsung xde mass nak bersihkan. Berfesbuk ada masa pulak ?

Reply

yep. isunya kt cni budak tu tbiar kotor. mbersihkan bilik xde kaitan pon dgn kmampuan. tk perlu kluar duit pon bersihkan bilik tu. kluar tenaga je. hendak seribu daya, tk hendak seribu dalihla.

Reply
Anonymous mod

Penulis pun mengharap yg generasi 'mohon share' agar dapat share artikel yg di reka oleh beliau. So sama jela 'keyboard warrior' penulis dgn generasi 'mohon share' yg beliau maksudkan sendiri tu. Poyo. Attention seeker.

Reply
Anonymous mod

Dont jugde people easily. Put us in their shoes so we know how the feeling are. Please malaysian. Dont easily share. Dont Easily judge. Dont just said and no action at all.

Reply
Anonymous mod

karut !!

Reply

Pe bende la penulis blog ni. Sikit aku tak percaya. Xdak masa langsung? Tinggalkan anak mcm tu je. Dalam keadaan rumah kotor mcm sarang pelacur.

Reply
Anonymous mod

miskin yang teramat sangat tp mampu berfesbuk?
kalo miskin teramat sgt nape die x kurus kering mcm anak die tu?

Reply

mmg x logik nk lindung kesalahan x caye ar

Reply

waklu xmmpu nk beli bju rm5 pom..mak dia pkai kete kot..puiii

Reply
Anonymous mod

Mana MAJIKAN nyaaa .. ? cerita lah sikit keadaaan Puan Lola di di tempat kerja berapa GAJI nya .. baru lah tahu kehidupan Puan lola ini yang sebenar ... ???

Reply

bkk fb dia nk tgok status post yg lps2..kete rosak cmne nk g keje ni..apehal xmmpu beli bju hrge rm5.

Reply
Anonymous mod

Betul tu di khabarkan tempat dia kerja syarikat besar kata nya sudah lama kerja di situ mengikut gambar di facebook beliau kerja agak bagus .. jadi tak logik abai kan anak .. Mohon kawan-kawan sekerja nya tampil bercerita perkara yang sebenar.

Reply

Nonsense.. xmasuk akal.. beli bju rm5 xmampu.. tp memiliki kereta.. fizikal shat.. pemakaian pon up to date.. celah mn nk percaya dia miskin yg teramat smpai nk bersihkn taik ank sendiri pon xsempat???

Reply

betul atau tidak cuma diri dia n tuhan ja yg tau...tp kita sebagai manusia biasa juga bisa menilai apa yg di ckp tu betul @ alasan semata2...klu la betul dia sibuk bekerja xda masa, d malaysia ni teda kerja yang sampai 24/7 kerja sehingga nda buli balik ruma n bagi makan anak...kita sendiri buli tgk dari segi pemakaian anak tu sendiri...tempat tinggal dia dan bentuk fizikal anak tu ketika ditemui mcm mana...dan buli buat kesimpulan sendiri...mcm ma dia memelihara anak itu...

Reply
This comment has been removed by the author.

Dera xsemestinya pukul..Ala bangannya alasan.Baju bundle seringgit je ibu mithali..Tudung Fareeda mampu pulak beli.Paling bangang pun RM10 harga.(Fareeda Plesu)

Reply

Alasan nak tutup kesalahan sendiri anak di biar pakai baju reput kurus kering sampai nampak tulang gilaaaaaa aku tak caya susah sgt pun tak kan ada anak di biar dalam bilik penuh najis....minta lah bantuan ....masyarakat akan bantu tak bagi baju baru pun masyarakat bantu baju yg bundle yg elok2 lagi .....kejam sungguh manusia .ada akal untuk berfikir bukan untuk jadi bodoh.

Reply
Anonymous mod

X logik langsung! Puihhhhh

Reply

Macam mana masyarakat nak bantu .masyarakat pun tak tahu yg dia kurung anak......

Reply
Anonymous mod

Ye betul...memang nampak ibunya sahaja yang salah. Benda sudah pun berlaku. Yang penting sekarang ialah peranan kita terhadap masa depan Mohd Firdaus tu. Apa sumbangan kita untuk dia. Menyalahkan orang lain serta menunjukkan siapa yang salah tidak akan ada solusi yang pasti. Menyebarkan apa yang telah berlaku hanya akan mengundang kebencian orang terhadap pesalah. Makin ramai yang akan menjadi keyboard warrior yang "jahat". Yang penting sekarang ialah APA SUMBANGAN ANDA UNTUK MANGSA...

Reply
Anonymous mod

Sudah terang lg bersuluh siapa yg salah..berbulan bulan tk bg anak mkn ..logik ke ..syg anak mcm tu rupa keadaannya..dlm fb 'puan lola' ada post dera mendera lg..tpi sendiri abaikan anak sampai mcm tu sekali.. Tak pe adik firdaus..lepas ni tiada lg penderitaan yg selama ini hanya Tuhan thu mcm mana peritnya apa yg dilalui adik firdaus...

Reply
Anonymous mod

Stupid dumbass la penulis blog ni.pakai tulis je logic thinking tadak lgsg.pppraaahhh

Reply

Tolonglah bantu ,perbaiki suasana menjadi aman...

Reply

kenyataan DATO' HJ FADHILAH KAMSAH MHI tv3 pg td 24jun2014 "tiada 1 alasan pon yg boleh diterima seorang ibu MENGABAIKAN ank oku kandungannye sndri........"

Reply
Anonymous mod

tgk pada saat anak itu di ketemukan pun kite da tau...allahakbar...hanya allah swt maha mengetahui

Reply

Mak dia sakit pa? Ank no 2 'Hyperactive' then rwatan pa ang bg?? Wht the fiiiissshhh!! Hahaha ang nk auta p ckp kt kucing.. hehe

Reply

Mak dia sakit pa? Ank no 2 'Hyperactive' then rwatan pa ang bg?? Wht the fiiiissshhh!! Hahaha ang nk auta p ckp kt kucing.. hehe

Reply
Anonymous mod

ini hanyalah sandiwara untuk meminta belas kasihan org ramai n nk ambik kesempatan di atas ape yg berlaku...aku pun org ssh jgk la dulu tiap2 hari mkn ubi kayu jea mak aku sgp xmkn krn nk bg ank mkn...ini mak cht ckp mkn pkai lawa2 nk jaga ank sorg pon xblh..klau xde duit sgt bg mkn roti mkn telor xkn jd mcm 2 la woi admin..pikir logikla woi ank yg kecik blh pkak jaga yg oku xblh jaga plak..klau btl pon dia ssh rmai lg org lain yg ssh dr dia tp xdela smpai jd mayat hdp wlaupun tgl dlm reban aym...dh ckp baik dh ada tmpt tgl bermakna dia mampu..nmpk x permainan dia...fikir2 la sndri...

Reply
Anonymous mod

nk menipu pd org yg slalu kene tipu..akai xdak ka!klau miskin ddk dlm reban aymla woi jgn thn btl2 bt ko jd pengemis..

Reply

Kita sama-sama berdoa yang terbaik untuk adik Firdaus.

Mungkin kita tidak tahu apa yang terjadi sebaliknya kepada ibu tunggal yang membesarkan anak-anak.

Walau bagaimanapun, tidak patut dibiarkan di dalam bilik yang sebegitu rupa.

Reply

xkan la x tgok cane saat owng jmpe mula2 uhh... saya nie mengajar dak2 oku laaa tuan penulis ... nmpak sngt na back up "PUAN LOLA" uh nape??.. ade jgk bdak saya yang CP .. Tp xde la smpay cm uh... sah dan nyata die nie x di urus.. bilik besepah ... baju reput...huhhhhh..... yeaaa... betul die x dera ank die scra memukul...tp dr segi mental ank die betul2 terdera.... ambik berat??? baju sampay reput x kn la x boleh tukar...bilik da mcm tongkang pecah daaa kot.....subhanallah....x pham la dgn blogger niehh... ape yang die na trangkn un x taw..... klau nak difikirkan ank die nie x la struk kanak2 istimewa yang lain ...senang sngt na diuruskan bg mandii...bg mkn... xde hal pnyeee... ape2 un doakan semoga adik firdaus lbh baik lpas nie.... sal mak die lantak jela... wt sakit ati jewp pk.... bia la die jawab dengan ALLAH sok...

Reply
Anonymous mod

penjelasan serupo itu taik Cadburry!!!! puuiihhh!!!!

Reply

Ramai pihak sudah mbuka mata ad hikmah nya kat sini....aturan ALLAH lebih terperinci.....

Reply
Anonymous mod

Di mana jiran????kenapa biarkan kotor hidup dalam tahii???bukan pakaian di persoalkn tapi kebersihan????

Reply
Anonymous mod

Ape la alasan mak nii....xleh nk diipakai teriima la mak.ak ade ramai ank makank aku 8 pg mak.suami kejjj attanden krrsihattan je mak.ssguuh pon aku garang tp xde ank g aku kurung ank2 aku mak.....aduhai mak mak mak.jgnla nk mmbeza2kn ankmak.ank tu amugerah tuhan pd kita.

Reply

yg tulis blog ni pkwe dy

Reply
Anonymous mod

Ko ingat kita org ni boleh terima ke alasan cap ayam ni,berbanding dgn keadaan adik firdaus tu yg sangat menyedihkan ??
Sebagai seorang ibu,sanggup ke anda biarkan anak kandung sendiri jd mcm tu??
Ape tindakan yg Lola buat??? Tak ade ape2 pun!!!
Hey,ada org yg hidup lebih teruk dari mereka tahu...tapi anak2 hidup terjaga...aku pun kerja kat klia...aku tau lah gaji kat LSG tu brapa..siap overtime bagai...
Kau bagi alasan ni pd budak darjah 6 boleh lah...
Tak perlu bagi alasan,apa lg yg nak kau pertahankan hah??? akui jer salah sendiri
Ape punya hati lah kau ni??

Reply
Anonymous mod

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10202603224576584&id=1076107948

sy share dr fb rakan sy..
kita doakan yg tbaik utk adik firdaus..

Reply
Anonymous mod

x mampu tapi masik boleh facebook...tgk gamba pon melaram sakan...make up boleh beli....x kan la baju anak x boleh beli...anak no 2 tgk elok je pakaian nye...terjaga..tapi yg oku ni terabai...dibiarkan adk firdaus duduk dalam kawasan yg kotor...ade najis....hissshhh x kesian ke dengan anak sendri...

Reply
Anonymous mod

SEBELUM TU BOLEH TOLONG BAGI PENJELASAN SATU PERKARA SAJA SEBELUM MENUDUH ORANG KEYBOARD WORRIOR..


BAJU SAMPAI REPUT DI BADAN REMAJA TU MAKNANYA TAK BERGANTI MUNGKIN BERTAHUN..TOLONG BAGI TAU ADAKAH MAKNYA TAK MAMPU GANTI ATAU BAJU REMAJA TU TIDAK BERTUKAR KERANA TAK MANDI SEKIAN LAMA..? ADAKAH NAK SALAHKAN KEMISKINAN DAN TIADA MASA JUGA??

SEBAB BAJU MAKNYA LAWA PULA DAN FACEBOOK BOLEH DIUPDATE..?????
HELLO TAK SAMPAI 15 MINIT NAK MANDIKAN DAN TUKARKAN BAJU ANAK OKU TU.

NI BUKAN FITNAH KERANA MATA YANG MELIHAT INI BUKAN BUTA..

Reply
Anonymous mod

Apa pun alasan memang x logik..klau kesempitan sgt xkan la mak dia pkai bju cntk2..mak aku dlu penoreh getah je..ank ramai..paling xde pn mesti bg ank2 mkn..x ksh la nasik lauk telur pun..ruman xde la penuh ngn najis wpun mak sibuk cari duit..bju xde la koyak rabak,x mpu beliyg mhl mak beli yg bundle je..adoi la..mak jenis apa pn x tau la ko ni..ank pengemis pn elok je aku tgk..

Reply
Anonymous mod

KESILAPAN LOLA ADALAH MENGABAIKAN ANAKNYA DAN MEMBIARKAN DIA KEBULURAN...

Seremban: Remaja OKU, Muhammad Firdaus Dullah, 15, yang ditinggalkan dalam kebuluran dan kekeringan di rumahnya di Taman Semarak, Nilai, dekat sini, kelmarin, memang sah diabaikan.
Selain itu, Muhammad Firdaus hanya mampu menggunakan tiga perkataan iaitu ibu, ummi dan mama dalam percakapan walaupun umurnya sudah 15 tahun.
Perkara ini didedahkan Pengarah Hospital Tuanku Jaafar Seremban, Datuk Dr Jaafar Che Mat, pada sidang media, di sini, mengenai tahap kesihatan Muhammad Firdaus yang dilakukan pihaknya.

Pemeriksaan kami juga mendapati dia mungkin tidak makan beberapa bulan atau diberikan makanan tidak sepatutnya, katanya.

Menurutnya, pemeriksaan kesihatan ke atas remaja OKU malang itu tidak menemui sebarang kecederaan dan unsur didera tetapi hanya keadaan badannya yang kering dan dibiarkan kebuluran.

Reply

Jangan nak cerita banyak .. memang mak dia nak bunuh budak itu (bunuh secara perlahan lahan) dikatakan tidak mendera? Wei.. istilah dera banyak ooo....tak kisah aku admin nak cakap apa..

Reply
Anonymous mod

penulis.blog yg cetek akal nya tak.mampu befikir dgn baik

Reply

Mak makan smapai bulat...anak oku dibiar kurus tggl tulang..logik akal ke

Reply
Anonymous mod

Post paling mengarut! Stupid! Masih nk lindung si pesalah?? Wth...!

Reply
Anonymous mod

Yela...blogger ni skendel lola kot...pigirahhh...budak tadika pon blom tntu pcya cter ko nih...puuuuiiiihhh

Reply

Aku x berani nk ckp lebih cz law sume ni betul,free2 dpt dosa fitnah..doakn firdaus sembuh dh la.

Reply
Anonymous mod

Hey penulis blog bodohh...mohon share kepala
hotak ko. Aku nk muntah baca tulisan blog ko ni..ko tau knp org marah sgt..org marah sbb puan lola tu manusia plg bodoh..wei..ni malaysia..bukan africa..klu x mampu..hantar anak kt tmpt kbajikan masyarakat..lps tu dia nk mjongket pun xpe..lg bagus drp dia biar anak mcm mnyat hidup..miskin papa kedana xpa..jgn bangang..smpi org nk pijak kepala dia..syg kpala otak dia..org tgk tmpt pnemuan anak dia..dh jd mcm tmpt sampah..knp dah miskin xkn pemalas lg..ko keja 24 jam ke? blogger ni klu aku tau ko sapa..mmg dgn ko aku kurung balik..aku nk jadikan ko kurus kering mcm budak tu..lepas tu nk ko tulis balik apa ko rasa..bodoh! mahkamah yg bela prmpuan bangang ni..dan pguam yg jd pembela dia..klu lepaskn prmpuan ni..mmg plg bodoh skali aku rasa

Reply
Anonymous mod

Yup b2l

Reply
Anonymous mod

dh buka mata buka hati dan try baca dgn berbaik sangka. tp still aku x boleh accept.....smoga adik firdaus cepat smbuh..amin....

Reply
Anonymous mod

woi tuan pnye blog,,,,,,ape agenda ko ni sbnr nye,,,,,kisah benar ni lgsung x logik,,,bnyk mane byrn yg ko dpt hasil tulisan ko ni,,,,,

Reply
Anonymous mod

Bkn isu kesempitan idup kt cni.. isunye adalah.. kenapa biarkan ana dlm keadaan kotor n laparrr??? Patutnye satu kuarga kurus kering sb xmkn(kalo ikot ceritanya lah yg kununnye tersgt ssh.. tp yg berfb tu natang jadah??!!).. xleh ke bersihkn anak.. tmpt tgal anak tu.. bkn xde yg lagi ssh dri ni.. tp xde lak anak smp mcm ni biar dok tmpt kotor.. tgk keadaan pn dh tau la.. pls laaa...

Reply
Anonymous mod

traffic..traffic high boss!terbaek lah permainan lu..

Reply
Anonymous mod

Ontah ler..xda alasan pn nk biarkan anak cmni.ko keje ot ke apa ke xkn cr duit anak ko xmkn smpai perut kempis cmtu keadaan x terurus.mmg xda alasan la wei.mmg ko nk abaikan terus firdaus ni.penulis ni pakwe mak die ke? Huhu

Reply

Kat kg2 lg banyak yg miskin papa kedana. Yg ad ank oku dan ank lg ramai... rumah senget menanti rebah
. Atap berlubang, lantai pon daif.. tp anak2 xda pula hidup dlm keadaan bernajis serta baju koyak rabak.. penjaga kerja kutip tin,kotak.. tp mampu lg menjaga anak2 walaupon x dapat bg mknan berzat.. baju pon masih elok walhak dlm keadaan kotor.. tp sebaliknya dgn makcik ni.. wallahualam...

Reply

SALAH IBU LA KALAU MACAM TU. Sudah terang lagi bersuluh. Bilik mcm bilik kucing. sampah merata-rata. anak berak kencing kat situ tak basuh. Mandikan anak pun tidak. Kat tempat dia kerja bagus..itu boleh terima tapi tak menjamin dia seorang ibu yang baik.

Reply
Anonymous mod

Tipu laaaa tgk dlu video mcm na keadaan bilik n adik firdaus masa jumpa 2... bju RM5 xmampu bli??? "Puan lola" bley jew pakai cntik2 pakai keta suma tp ank dy???xcaya langsung apa blogger ni ckp!!!

Reply
Anonymous mod

Betoi tu.. dera bnyak jenis dera.. x semestinya pukul2 bru nk kta dera..

Reply

Saya tak pernah syak penderaan.. Cuma jika boleh. Kurangkan membeli alat solek ibu, beli pakaian anak..
Jika miskin ada org membantu. Jika nak cukur kening susahlah...

Reply

Saya tak pernah syak penderaan.. Cuma jika boleh. Kurangkan membeli alat solek ibu, beli pakaian anak..
Jika miskin ada org membantu. Jika nak cukur kening susahlah...

Reply

kesian puan lola tak mampu..tapi cara solekan dan pakaian puan lola tu ...

Reply

Itu yang menghairankan sgt...Puan Lola jangan ambil hati dengan apa persepsi masyarakat kepada anda...Jika benar sekalipun takkan lah najisnya tak dibersihkan? Takkan sampai kurus melidi??

Reply
Anonymous mod

Tk mampu bli bju,tk mampu bli mkn ,tk mampu bli brang rumah...yg hairan mampu byar keta,mampu bli bju buat dia n ank yg satu g,mampu bli mkeup....kata idup susah...tp mampu bli handphone,tkde msa cbok kja cri duiit katakn,tkn tkde msa bersihkn ank oku tu,tmpt tdur dia...tpi ada plak msa b fb ada msa,pergi santai berhiburan diner bila tengok photo d fb..klu betul idup susah bule nmpk...ni tk susah nmanya pn...bli bju,tudung,hp,byar keta bila bab jga ank dua yg oku tk plak dusahakn...tpi bla ank yg satu g dsempurnakn...nilainya tu nmpk pilih kasih sorg ibu yg bnarnya...dh terang lgi kn bsuluh...kuasa allah nmpkn pda mak nya,btapa kasih allah buat ank tu,biar mcm mayat idup allah msh bantu dirinya untk terus djumpai dan dbantu...dan buka ksalahan ibu nya untk trima hukuman blasan didunia baru....tu...blum azab akhirat menanti...

Reply
Anonymous mod

Doakan yg terbaik utk mereka

Reply
Anonymous mod

And rambut kusut....berapa lama x dimandikan? Baju reput....haishhh...x logik.

Reply
Anonymous mod

Molek je baju Mak dye pkai. Knpe dua bantal ad betul² tutup lubang udara bawah pintu tu ea.

Reply
Anonymous mod

X caya....

Reply
Anonymous mod

Nak publisiti blogger ni...no kontrovesi is a bad kontrovesi...haha..harini naik la rating blog ni...bijak bijak...

Reply
Anonymous mod

x payah nk mengemis mintak share status ko ni..penulis gile..pape ntah ko ni...aku ni da abes pk da..pk dengan emosi & dengan x de emosi da...still x bole terime ape mak die buat kt anak die tu...siap ade pasir tu...ingat anak tu anak kucing..orang lain pon ade 24 jam jugak..tp bole je bersihkan anak tu...pakaikan baju elok2..lgpon, bengap sangat mak die tu...x reti nk p jkm tanye..

Reply
Anonymous mod

Xyah nk backup pmpuan 2..klu btol miskin sgt smpi xleh bli bju anak rm5,xkn xde msa nk brsihkn bilik anak?bukannya guna duit pn kn?so alasan pe lg nk bg?dok ber-facebook blh,selfie sane cni..

Reply

haihhh.. admin pon bodoh..

Reply
Anonymous mod

Mohd Kamal Zawari... Mungkin anda terlalu simpati pada Lola tapi secara logic nya apa yg diperlihatkan dan secara AKAL LOGIC di buat perbandingan status FB dengan anak yg diperlakukan.... Sebagai manusia yg tidak mempunyai otak pon boleh melihat jauh perbezaan reiliti nya....

Kami hanya mungkin lihat di screen computer, tapi bukan realiti.... Takkan lah reporter semuanya BODOH & BANGANG yg diambil kerja, kalau PENGARAH IMEGRESEN Negeri Sembilan pon BODOH & BANGAN juga lah... Kalau nak bela pon, bela lah LOLA secara IKHLAS bukan bias.

Reply

Malaysia ada Jabatan Kebajikan Masyarakat, Baitulmal, MAIS dn beratus2 NGO yg sudi membantu. Klu Pn Lola mampu berfacebook, sudah tentu dia juga mampu menggoogle info2 utk mdapatkan bantuan dr pihak2 tersebut. Paling tidak, ajukan pd JKKK di kwsn rumahnya utk bantu dptkan bantuan. Medium informasi hari ini sgt canggih dn cepat..tiada alasan utk kita biarkan anak ini bergelumang dgn najis dn hidup sedemikian rupa...

Reply

Dlm fb siap keta rosak ada duit nk repair p keja....sewa rumah boleh bayar...ari2 p keja leh makan....kasut boleh pakai p keja...p keja mekap lawa2 boleh...nk beli baju anak xsampai rm5 pon xkan xmampu...xkan nk siap n mandi anak pon xsempat...xlogik langsung la bg kenyataan cmni...nk suh org lak simpati pd si mak tu...pdhal mak tu xda simpati kat anak pon....Allah maha kuasa sb tu Allah hantar org lain p selamat adik OKU...inilah Kebesaran Allah...

Reply
Anonymous mod

Mak dia Xmakan nie.. Dah kurus kering mak dia...Baju pon koyak rabak... Nk Makeup pon xda duit... Chiannnnye...

Reply
Anonymous mod

Ibu saya membesar 4 org anak selepas ketiadaan ayah.sorang anak oku terencat akal.saya dn adik masih besekolah rendah pd ketika itu.
Takde seorang pn anaknya yg terabai walaupn hanya bekerja di rumah org.anak yg oku dijaga dgn baik, walaupun byk kali pergi ke rumah kebajikan mohon bantuan dn tk penah dpt.
Kes firdaus ini memang menyentuh hati sy.kenapa dia dibiar tk terurus.....baju pun koyak.....kalau tk mampu sgt pun bg lh baju pn lola utk dipakai....kenapa? Kenapa? Kenapa? Puan lola

Reply

Penulis blog ini memalukan diri sendiri. Mak dia pkai tudung berketul2 belian , baju anak reput sampai separuh xmampu beli. Ape ni wahai penulis blog , rakyat malaysua bukan nak memfitnah tetapi melihat , berfikir dan mengeluarkan pendapat secara logik akal. Insyallah akan ada sumbangan utk Adik firdaus nanti tetapi anda tidak perlu memerah otak untuk memikirkan idea bagi menutup kesalahan puan Lola. Mmg tak semua penduduk Malaysia mengenali pn Lola tetapi sekarang dia dikenali dan famous disebabkan perbuatan mengabaikan seorang ank oku yg dikandungnya sendiri selama 9 bulan. Rambut Mohd firdaus seperti tidak disikat selama berbulan2. Itu pun pn Lola masih menyatakan kepada pihak media " saya Sayang ank saya Mohd firdaus tetapi saya bekerja dan tinggalkan makanan di dalam polistrin " - ko ingt ank anjing ke nak letak makanan mcm tu. Kalau takut letak dalam pinggan kaca, belambak2 pinggan dan cawan plastik di pasaran. Jangan cari alasan lagi pn Lola ! Dan kepada penulis blog , jgn salahkn penduduk Malaysia atas segala tangapan negatif terhadap puan lola kerana dia sendiri telah mencipta dan punca dirinya dihina. Atas perbuatan sendiri jadi biar dia diberi pengajaran dan pembalasan.

Reply

Betol tu....alasan yg Tak leh diterima langsung...belajar pandai...hmmm

Reply

Betol...sampai ati...

Reply
Anonymous mod

Xper pasni sapa yg tulis kisah tu mohon isteri dia benarkan dia kawin ngn cik lola ni agar blh lah dia bantu ibu yg daif dan anak2 yg kesempitan ni.

Reply
Anonymous mod

Tak payah nak BELA SESANGAT maknya, kalau betul, kenapa baju dipakainya sampai reput, kenapa anaknya sampai tulang-rangka, nampak sangat dah lama tak makan, nampak sangat lama bertukar pakaian.
Dan menyedihkan lagi najis berselerakan merata-rata.
Aku pernah ada Ayah yang OKU, aku jaga dia 5 thn, sampai dia arwah. Aku jaga dia dari jarak jauh. Ayah aku tinggal 250km dari tempat aku bekerja. Seminggu sekali aku balik, aku mandikan dia, tukar baju dan bagi dia makan. Aku tak pernah mengeluh, walaupun gaji aku habis utknya. Walaupun penat, letih, tapi jarak 25Okm, aku gagah jua. Tapi tak macam ibu yang sorang ni, bagi alasan kerja, overtimelah, memang tak masuk akal!

Reply
Anonymous mod

Btl3.. siap OT lg takkan lah nak beli baju kat psr mlm pun xleh. Kalau teruk sgt mintaj kat jiram ke. Pasti ada jiran yg sangguo bantu.

Reply
Anonymous mod

YANG PELIK ada fb... klo ada fb mst ada laptop atau phone pintar.. pling pn pg cc 3 4 1 jam...bju ank rm5 x mampu..

Alasan x leh dtrima..

Reply
Anonymous mod

Silap2 baju reput tu la adik oku tu mkan...

Reply
Anonymous mod

Adakah penulis blog cuba menongkah arus???

Reply

keraguan melampaui munasabah..byk sgt alasan x munasabah..penah tgk keluarga daif tinggal dlm kandang kambing, anak ramai tp xplk smpi kurus kering...

Reply

keraguan melampaui munasabah..byk sgt alasan x munasabah..penah tgk keluarga daif tinggal dlm kandang kambing, anak ramai tp xplk smpi kurus kering...

Reply
Anonymous mod

LOL

Reply
Anonymous mod

Mudah2n lepas ni pn Lola pasti tersedar.... anak tu lbh besar nilainya. Trlalu mnjaga rezki utk diri n kluarga...baik... tp mndahului anak2 dr rezki....Allah pasti sediakan rezki yg lbh limpah ruah...Khilaf yg sering brlaku pd kebykan ibu tunggal bla bekas suami mlupakan tggungjawab pd ank..... Mangsanya anak2la... gomen kena kuatkn program kesedaran, dan enforcement bukan shj pd penjaga tp pd si bapa yg lalai n lupa....asyek lepas tgn...

Reply
Anonymous mod

Dia keja kat klia dah 10 tahun. Sebelum ni blh plk byr pengasuh jaga anak dia. Masa pengasuh jaga elok jer segar bugar bdk tu. Lps pengasuh berenti terus terbiar bdk tu. No matter mcm mn nak bersangka baik pun tak blh. Gaji bersih 1500plus takkan lah tak blh langsung belikan anak baju. Tudung blh plk dia beli.

Reply

Kenapa hnya adik firdaus yg kurus melidi? Knapa bkn adiknya yg berumur 6thn tu skali kurus kering? Knapa asik dia bolwh pkai bju xde koyak rabak?perlu fikir logiknya jgk utk kita kesiankan pd si maknya..bkn kita menghukum..tp kita fikor logik..smua pakai akal skrg ni..bkn main taip je..

Reply
Anonymous mod

cm nk tny,nape mk ye lm fb pkai cntk2,bju,tdung blink2..sy xde pn tdung mcm dia...

Reply
Anonymous mod

Maaf sy sekadar ingin bertanya...dimanakah ayah kpd anak ke2 puan Lola?

Reply
Anonymous mod

Nampak ada sebiji bantal dlm bilik adek Firdaus...xleh nk bayangkan camane dia tidur dlm kesejukan diatas lantai simen tanpa tilam dan selimut selama ini...

Reply
Anonymous mod

Majikan puan lola yg dah bertahun kerja xtau apa2 ke? Xda badan kebajikan pekerja ke? Company besar xsilap milik adik tu abdulah badawi kan? Kalau betul lah sykt ini mmg memiliki pekerja atasan kuat makan suap. Rugi dato brahim dpt pkerja talam 2 muka spt gm dgm dan m m yg lain. Mkn kiri kanan. xkasi je mcm2 hal komplen. Terang2 xbtl pun jadi btl sebab mulut dah penuh lene suap.
ingatkan kontraktor dan suplier je yg ditindas. Pkerja mcm pn lola dan ank pun terabai. Hasil duit tepi korang yg mbuncitkn perut sdiri tu

Reply
Anonymous mod

Penulis blog ni pun sengal..org marah sbb lola tu bg alasan x masuk akal..kot ye pun miskin,tp x kan baju sehelai dua x mampu nak belikan..baju anak yg lg sorg tu ok pula..bos lola kata gaji bersih dia 1500..baju rm10 pun x kan x mampu..bilik tu x kan x de masa nak bersihkan..penulis blog sama sengal mcm lola..

Reply

sakit plak ati ak bce.nk bela Mak die sgt wt pe..biarkn anak tdo dgn taik,bdn kurus kering, bju dh reput.hello..kat kdai bundle tu byk bju murah2..

Reply
Anonymous mod

Sebenarnya penulis blog ni yg keyboard warrior..nak jd hero konon2nya..ingat org yg marah lola tu x ada akal ke nak fikir mana btl mana salah..

Reply
Anonymous mod

Hahah...penulis ney backup si lola ney... cube jadi budak tue... xkan ade ibu yg snggup biarkan anaknye berlumuran dgn najis... kenapa tidak dy anak beranak tidur di atas karpet bertatakan najis .. hais .lola2... belo la

Reply
Anonymous mod

Aduhai penulis blog. Ko xyah la nk 'bajet mulia' sgtt nk backing mak dia. Sakit hati la baca!! Pikir pakai otak la bkn pakai lutut. Aku tgk fb mak dia ada jer masa update status. Byk jer dia update bulan june. Siap gelak2 lg post video lawak. Xde masa ??? Choiiiiii. Aku pon x update status lg bulan june hokeyy..choiii

Reply
Anonymous mod

Mmg pon. Sape2 yg backing mak dis tu mmg bodo tahap slipar blobang. Pikir tu biar pakai akal jgn pki lutot

Reply

alasan x munasabah....

Reply
Anonymous mod

Mmg tak logik n msk akal ape yg di katakan olh penulis blog ni. Jika di nilai kemanusiaan ibu kanak2 malang itu sememangny harus di persalahkan. langsung tiada sifat ke ibuan yg sejati pd diri sendiri. Jika dilihat pd fizikal kanak2 tersebut kelihatan sgt daif seolah tiada org mguruskanny. Jika di katakan ibu kanak2 itu miskin dan x mampu utk membeli pakaian kanak2 itu wlpn dlm rm 5. Nape pula ibu kanak itu mampu mempunyai pakaian yg sempurna x spti anakny itu. Kepada penulis blog ni cuba anda pikir secara logik ape yg sy perkatakan ini.

Reply
Anonymous mod

Tgok orang susah yg dalam bersamamu kt tv3 tu pn xde pulak anak2 dia yg kurus kering mcmtu.. kita kalau ada anak.. xkan sanggup biar anak menderita mcmtu skali.. pelik dengan status kau ni.. org lain pn susah jugak.. tapi x lah sampai mengabaikan anak.. mungkin kau pn sama mcmtu jugak kot.. seorang yg mengabaikan anak.. ingat.. anak adalah amanah allah.. jangan disia siakan.. merekalah yang akan memimpin kita ke syurga nanti..

Reply
Anonymous mod

Very good story....langsung x Ada otak....! U ingat orang sangat bodoh mahu percaya u punya cerita....!

Reply


Kuala Lumpur – Majikan kepada Lola, 40, ibu remaja orang kelainan upaya (OKU) Muhammad Firdaus Dullah, 15, mendakwa wanita terbabit tidak pernah menceritakan kesempitan hidupnya kepada majikan yang mempunyai pelbagai saluran untuk membantu.

Pengurus Kanan Modal Insan Brahim’s Airline Catering (BAC) Ahmad Reza Kamaruddin berkata, Lola yang bertugas sebagai pekerja penyajian di syarikat itu sejak 10 tahun lalu terlalu berahsia dan hanya melakukan tugas tanpa membabitkan hal-hal peribadi di tempat kerja.

“Kami terkejut apabila membaca kisah anaknya itu tersiar kerana dia tidak pernah berkongsi masalahnya itu dengan pihak syarikat ataupun Kesatuan Pekerja-pekerja BAC yang amat mementingkan kebajikan pekerja dan ahlinya.

“Kami faham dengan pendapatan kasar RM2,327.81 sebulan atau bersih RM1,549.38 dan, ia mungkin tidak cukup untuk menyara dua anaknya tetapi syarikat juga menyediakan banyak ruang untuk membantu termasuk membuat pinjaman peribadi,” katanya ketika dihubungi Harian Metro di sini, hari ini.

Muhammad Firdaus ditemui dalam keadaan menyayat hati terkurung dalam rumah di Flat Semarak, Taman Semarak Nilai, dekat sini, Sabtu lalu.

Keadaan Muhammad Firdaus yang kini dirawat di Hospital Tuanku Jaafar Seremban dilaporkan stabil dan semakin pulih, lapor Hmetro.

Reply


Kuala Lumpur – Majikan kepada Lola, 40, ibu remaja orang kelainan upaya (OKU) Muhammad Firdaus Dullah, 15, mendakwa wanita terbabit tidak pernah menceritakan kesempitan hidupnya kepada majikan yang mempunyai pelbagai saluran untuk membantu.

Pengurus Kanan Modal Insan Brahim’s Airline Catering (BAC) Ahmad Reza Kamaruddin berkata, Lola yang bertugas sebagai pekerja penyajian di syarikat itu sejak 10 tahun lalu terlalu berahsia dan hanya melakukan tugas tanpa membabitkan hal-hal peribadi di tempat kerja.

“Kami terkejut apabila membaca kisah anaknya itu tersiar kerana dia tidak pernah berkongsi masalahnya itu dengan pihak syarikat ataupun Kesatuan Pekerja-pekerja BAC yang amat mementingkan kebajikan pekerja dan ahlinya.

“Kami faham dengan pendapatan kasar RM2,327.81 sebulan atau bersih RM1,549.38 dan, ia mungkin tidak cukup untuk menyara dua anaknya tetapi syarikat juga menyediakan banyak ruang untuk membantu termasuk membuat pinjaman peribadi,” katanya ketika dihubungi Harian Metro di sini, hari ini.

Muhammad Firdaus ditemui dalam keadaan menyayat hati terkurung dalam rumah di Flat Semarak, Taman Semarak Nilai, dekat sini, Sabtu lalu.

Keadaan Muhammad Firdaus yang kini dirawat di Hospital Tuanku Jaafar Seremban dilaporkan stabil dan semakin pulih, lapor Hmetro.

Reply
Anonymous mod

Sokong tulisan2 di atas....kita bukan duduk dlm hutan...org malaysia sekolah...penat mak bapak sekolahkan kita...takkan kita bodoh ...dan tak payah nk tololkan rakyat malaysia dgn alasan BANGANG!

Reply
Anonymous mod

puiiiii....sikit pon x logik apo yg blogger tulis tuu...alat mekup muke pn.lola bolih pulop beli....baju anak 5rm x bolih....akai ade ka...blogger agak2 laaa.....

Reply
Anonymous mod

penipuu....alasan xlogik lgsung..xkan bju bandle pn xmampu nk bli...mohon krajaan ambik tindakan pd ibu ni yng xde prasaan..bodohh..

Reply

Klau xthu kbnaran jgn berckp...kerana akn menimbulkn fitnah....dan fitnah itu dosanyer lbih bsar dri mbunuh.....baik dok diam jer.....kerna allah lbih mgtahuinyer ....

Reply
Anonymous mod

wahai penulis xpyah laa awak nk jadi keybord warrior kpd pn lola... satu Malaysia tngok video masa adik tuh ditemui..

Reply
Anonymous mod

Kejaaammmmm giler su lola

Reply
Anonymous mod

Melahirkn pandai.. . tpi bt ank mcm tu skali...dasyat teramat

Reply
Anonymous mod

Btol tu

Reply
Anonymous mod

Gaji bersih 1500 lbh teramat la ckit ye.. baru tau.. klau gaji yg ratus2 tu kira teramat amat amat amat ckit la kan..

Reply

Miskin sngat ke ? ? Tdung mahal2 ley beli ? Melawa kat fb sume ley taa kan lhaa naa beli bju anak taa mampu kot ? Law taa naa jage pun jangan lhaa bia smpai mcm to skali

Reply

Miskin sngat ke ? ? Tdung mahal2 ley beli ? Melawa kat fb sume ley taa kan lhaa naa beli bju anak taa mampu kot ? Law taa naa jage pun jangan lhaa bia smpai mcm to skali

Reply
Anonymous mod

nk bt cte pun agak2 la der....mmg lola xad akal...sgup bt ank mcm tue..xfkr ank yg tue lh dpt tlg die ker syurga akhirat nanti...ak xder ank pun bdoa slalu agr dpt ank..nie buang n bt gitu lak dkt zuriat sdri...

Reply
Anonymous mod

Pelik..xpyh nk tegakkan benang yang basah sedang kita tahu kebesaran allah untuk menyelamatkan adik tu..klo x imgresen tu x masuk x tahulah ape yg akan jd..astagfirullah..

Reply
Anonymous mod

Blogger nak cari publisiti murahan.. nak meraih share yg banyak la tu.. n nk bg blog dia ni terkenal.. puiii...

Reply
Anonymous mod

Admin pun satu bengap.. sblm share kat blog,siasat dulu 2-2 pihak.. lola bingai ni dh kahwin lg.. laki baru dia buatpe? Tkkan tk tau kot.. lola bingai tinggal di unit berlainan dan itu bermaksud dia mampu bayar sewa 2 bijik buah rumah!! Kamal oi, ko pikir guna otak sblm tuduh org lain sbg keyboard worrior..ko lg pulak nk cari publicity murahan..

Meh dtg pprt selayang..ada ibu tunggal 6 anak..sorang oku tp elok dia jaga walaupun keja carik kotak dgn tin kosong 24/7..toksah kata hp, coli dia pun tk mampu beli tau!! Setiap hari dia cari tin kosong dpn sek st.mary selayang.. bawak beras utk sedekah kt dia!!

Reply

Tak mampu? Make up bagai..tudung merelip2..haishh..muskil la..ada anset boleh selfie dgn selfishnya..adakah itu cara hidup org yg dikatakan xmampu..miskin...

Reply
Anonymous mod

cianye sapa jual tin kosong....banjingan punye penulis blog...menegakkan benda yang salah...bullshit

Reply
Anonymous mod

Bangang apakah ini wahai admin ? :O

Reply
Anonymous mod

Kalau kita kurung seekor kucingpun.kita ingat


Kalu tak ingat nak.bagi makan


Apath lagi manusia...anak sendiri pulak tu..

Reply
Anonymous mod

Bogger bckp psal kemiskinan..x mampu walau rm5..ini malaysia la beb..salah tu..

Reply

wow, so many warriors here. nyata2 nya org boleh nilai sendiri. yg peliknya kita jadi komuniti yg mempersoalkan itu dan ini. kita doakan yang elok2 untuk adik tu, mak dy gak. what already happen right now gonna be a biggest slap to her too. so stop talk bad and bashing each other like this. we're not going anywhere, and as i read all the comments, it didnt look nice in anyway. i do pay my concern too, but developing a community that curse others on their wrongdoings might not be the best way of showing concern. :) wish u all a perfect day.

Reply
Anonymous mod

Baju 5hinggit xmampu beli, tp pakai tudung fareeda hokeyyy...tuhan nk tunjuk sebenanye..sepandai2 tupai melompat, akn jatuh ke tanah juge...puihhh!!
Blogger nih xtgk brite ke? Penduduk flat tuh xtaw pn wujudnye remaja OKU kt umah tuh lahhh...kalu xpandai nk wat cite, xpayah jadik blogger..stupid..

Reply
Anonymous mod

bangang punya ibu.. klu xnk jga anak blh serahkan pada tempat yg sepatutnya, bukan layan anak macam tu. Bila dh terbongkar macam2 alasan stupid!! buat muka kesian!!

Reply
Anonymous mod

just take a look at her.. can afford to buy her eyeliner but cant afford to buy a clothes and foods for firdaus ? common la malaysian.. jgn jadi bodoh.. its a BASIC things for her to give to her son.. why dont her buy baju for firdaus instead of beli eyeliner n tudung ala2 FAREEDA tu ? seriously.. bukak mata lah.. apa motif korang nak backup orang mcm ni ??

Reply
Anonymous mod

yup. come on. basic need kot. tudung boleh beli, make up bole beli. kalau betul xde duit, x ayah beli benda2 membazir mcm tu. back to basic lah. baju, makanan pun x boleh beli ke? sudah2lah dengan alasan. hendak seribu daya

Reply
Anonymous mod

gaji si lola tu pun lebih byk dari gaji aku. tp alhamdulillah aku boleh bg anak bini, mak dan adik2 beradik aku makan. kdg2 pakaian baru pun susah kitaorg nak beli asalkan dpt bayar segala cukai didunia ni ngn makan minum. dan syukur alhamdulillah setakat ni takde lagi yang terabai kerana kesempitan duit. tolonglah jangan nak beri alasan tak cukup duit. sangat2 annoying dengan si lola ini.

Reply
Anonymous mod

Susah mcm mna skali pun takakn sampai mcm tu skali bdk tu,mak elok aja chat,tipu pun biar lah bertenpat

Reply

Berfesbook pun kena byr bill buln2 kan kalau hbs kouta...pling murah pun rm28 sebln..tak kn bju rm5 tak mampu nak beli..klu nk bjimat gunalah motosikal dri guna kerta..lgi jimt duit minyak..takkan takda duit nak ambil lesen moto sdgkn lesen krta lagi mahal dpt ambik...

Reply

HANYA ALASAN .... WALAU APAPUN ALASAN, MEMBIARKAN ADIK FIRDAUS SAMPAI BEGITU SEKALI SUNGGUH KEJAM ... EMAKNYA MEMANG MANUSIA TAK BERHATI PERUT !!!

Reply

This is malaysian. Lebih suka menghukum, menghina, mencari salah daripada membantu. Dlm ramai2 keyboard warrior ni hanya baru beberapa orang yg dh memberi derma utk tabung adik firdaus ni.

Reply