[ Updates ] Hani jawab komen PEGANG Anjing !

Anjing jadi binatang kesayangan Awek niMenyentuh anjing sememangnya haram di sisi agama Islam apatah lagi menjadikan haiwan itu sebagai binatang peliharaan.Namun begitu, seorang gadis bertudung yang dikenali Hani Al Zehra menerusi akaun Facebook telah bertindak memegang dan memeluk seekor anjing kini sedang hangat diperkatakan di Facebook.

Hari ini, di laman sosial itu Hani menerima komen berupa kecaman dari banyak pihak berikutan tindakannya memuatnaik gambar itu yang disifatkan sebagai menyebabkan kemarahan umat Islam lain.


Bagi Hani, dia menjawab setiap komen dan meminta para penulis komen berkenaan memberikannya dalil di dalam Al-Quran yang menyatakan dengan jelas bahawa anjing haram dipegang.MNH


3 ulasan

Memang tidak ada dalil dan hadith. Cuma ada satu dalil dari mazhab shafie supaya mencuci benjana air yg dijilat anjing sebanyak 7 kali. Itu saja. Zaman dahulu org arab suka letak bekas air kat luar rumah bg sejuk. Anjing berkeliaran kadang dtg minum air itu.

Saya tlah dgr sendiri kupasan dalil berkenaan anjing ini dr ustaz saya dan saya yakin tak haram. Tapi saya mmg xpegang atau bela anjing.

Cuma seelokknya hani xyah publickan gmbar dan jaga sentimen kaum. Tak salah. Silaturahim kan wajib.

Reply
Anonymous mod

bukan kemarahan orang islam tp melayu je bang..

Reply