[ Gambar ] Wira MH192 : Juruterbang pesawat MH192 harungi 4 jam detik cemas dengan tenang !

Kuala Lumpur : Apalagi yang ingin di ucapkan selain memanjatkan rasa syukur ke hidrat ilahi, mengharungi detik cemas selama 4 jam berlegar di udara kerana masalah tayar pada gear pendaratan utama sebelah kanan meletup ketika berlepas.

Namun masalah ini di tangani dengan tenang oleh Kapten kapal yang bertugas itu Kapten Nor Adam Azmi dan dibantu pembantu juruterbang Prakash Kumar.

Malah juruterbang itu memaklumkan kepada penumpang melalui sistem interkom setiap 20 minit mengenai langkah dan tindakan yang diambil olehnya semasa berlegar-legar di ruang udara selama empat jam..
Semua penumpang tenang sahaja di dalam pesawat, semuanya dalam keadaan baik di dalam kabin,” katanya salah seorang saksi Masluhuddin Khan, 30-an, warga Australia.
Penerbangan MH192 dengan 159 penumpang dan 7 kru akan berlepas semula dari KLIA jam 3.30 petang ini dan tiba di Bangalore 5 petang ini. 


1 ulasan:

Congratulations!!!! Capt adam n pembantu n ank kapal. Penumpang dlm keadaan tenang smasa insiden. Sy dengar pn dr berita. Mmg pnuh profesional pdaratan kecemasannya. Alhamdullilah. To capt adam,prakash n 7 other crew. Good job!!

Reply