[ Terkini ] Ibu tunggal kritikal 12 hari di bakar teman lelaki meninggal dunia !

PETALING JAYA: Ibu tunggal  berusia 29 tahun, yang didakwa terkunci di dalam bilik yang terbakar oleh teman lelakinya, telah meninggal dunia.
Saliza Saidin, yang dalam keadaan kritikal selama 12 hari meninggal dunia di Hospital Kuala Lumpur pada pukul 5 petang pada hari Sabtu akibat  kebakaran yang teruk. Beliau dikebumikan di tanah perkuburan Taman Batu Muda pada tengah hari semalam.
Dalam kejadian 21 Jan, dilaporkan bahawa bekas teman lelaki Saliza ini didakwa dikunci beliau di dalam bilik yang terbakar di flatnya di Desa Rejang, Setapak Jaya.
Seorang jiran dilaporkan melihat lelaki itu memasuki rata lebih awal hari itu manakala Saliza adalah di dalam tiga orang anak dan ibu berusia 62 tahun itu, Som Dolah.
Beliau didakwa dicurahkan minyak di seluruh bilik tidur di mana Saliza sedang tidur dengan bayi dan mula kebakaran di sekitar 01:30. Dia kemudian didakwa dikunci pintu depan sebelum melarikan diri.
Api meninggalkan Saliza dengan 80% terbakar di badannya. Bayinya, Nur Iris Qalisya Mohd Shahril, juga dilaporkan teruk dibakar.
Teman lelaki berusia 27 tahun ditangkap di Hutan Melintang, Perak, pada pukul 3 pagi pada 22 Jan. Dia didakwa di Mahkamah Sesyen di sini dengan tiga tuduhan cuba membunuh teman wanita dan dua anak perempuannya.
Pemangku Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Bandar Komisioner Khairi Ahrasa berkata semalam bahawa polis akan mengemukakan semula kertas siasatan kepada Pejabat Peguam Negara berikutan kematian Saliza ini.
"Ia terpulang kepada Pejabat Peguam Negara sama ada untuk mengekalkan atau meminda caj," kata ACP Khairi.
Mohd Afizi menghadapi tuduhan kedua dan ketiga cuba untuk membakar anak-anak perempuan Saliza itu, Nur Iris Qalisya, dua, dan dua-bulan-tua Nur Fazana. Al-fatihah.


1 ulasan:

Artikel ni siapa yang tulis? Bahasa tunggang langgang.

Reply