[ info ] Isu sampah cacatkan imaje Negara untuk Tahun Melawat Malaysia 2014 !

Lagi 9 hari negara akan menerima kenjungan pelawat dari seluruh dunia sempena  Tahun Melawat Malaysia 2014 yang akan berlangsung pada tahun hadapan.

Namun sesuatu isu berlaku yang tidak ingin kita lihat telah berlaku, di mana isu longgokan sampah gara-gara Pusat Pemindahan Sampah di Taman Beringin ditutup awal pada Sabtu kerana kerosakan mesin pemampat, kira-kira 2,000 tan sampah dilonggok di bahu Jalan Lingkaran Tengah 2 (MMR2) berhampiran Kepong.

Longgokan sampah itu menyebabkan kesesakan jalan yang agak teruk di kawasan berkenaan selain penduduk dan pengguna jalan raya terpaksa menghidu bau tidak menyenangkan.
Difahamkan kontraktor sampah melonggokkan sampah yang dikutip mereka di situ kerana tiada pilihan selepas tidak dimaklumkan lebih awal mengenai penutupan pusat tersebut.
Sementara itu tinjauan di situ petang ini mendapati sebahagian besar sampah sudah dibersihkan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur yang menerima aduan daripada penduduk.
"DBKL akan siasat perkara ini, saya harap penduduk dapat bersabar sementara menunggu kerja-kerja pembersihan dijalankan," kata Ketua Pengarah DBKL Datuk Salleh Yusop ketika dihubungi.
Beliau juga tidak dapat memberi jangkaan bila pusat pemindahan sampah itu akan dibuka kembali.
Sementara itu, seorang penduduk Gan Chun Wai, 35, berkata beliau menyedari keadaan tersebut pada pukul 8 pagi ketika hendak memulakan perniagaan.
"Semasa saya buka kedai saya tengok sudah banyak longgokan sampah yang dibuang di bahu jalan dan kami mengadu kepada DBKL," katanya.
Tinjauan Bernama juga mendapati segelintir penduduk mengenakan topeng muka kerana tidak tahan dengan bau busuk daripada saki-baki longgokan sampah di kawasan berkenaan.
Jikalau ini tidak diselepasikan secepat mungkin, kemungkinan besar mencacatkan image Malaysia sempena Tahun Melawat Malaysia nanti. 


2 ulasan

Uiii mengapa begitu!! Huhuhuhu.. Teruknyaa ,__,

Reply