Ezani Juara MasterChef musim pertama ...Siapa tak kenal Ezani peserta Akhir MasterChef Malaysia musim pertama.Ezani juga di label sebagai bakal Juara MasterChef Malaysia. Beliau mengagumi kehebatan ibunya memasak pelbagai jenis masakan untuk dihidangkan kepada keluarga dan rakan-rakan. Ezani meletakkan ibunya sebagai sumber inspirasi untuk memasak.
Ezani suka pada makanan-makanan segar. Salad-salad asia yang biasa kita kenali sebagai kerabu menjadi pilihan Ezani. Gabungan Timur dan Barat dalam pembikinan salad atau kerabu juga mempengaruhi cara masakannya. Tidak kira apa jua jenis salad atau kerabu, yang penting, iainya segar!
Ezani sangat mengagumi Chef Wan dan Jamie Oliver dalam pembikinan apa jua jenis masakan di kaca TV. Kedua-dua chef tersebut petah bercakap ketika memasak.  Ini menjadikan mereka sebagai chef kegemaran Ezani. Kedua-dua chef mempunyai kelebihan dan keistimewaan tersendiri.
Walaupon masih bujang, Ezani mengimpikan memasak untuk suami dan anak-anak yang disifatkannya sebagai orang yang terpenting dalam hidupnya nanti. Di manakah akan dicurahkan sepenuh kasih sayangnya kalau tidak kepada keluarga tercint.
Tahniah !! Ezani semoga anda berjaya didalam kedua-dua kerjaya yang anda ceburi ....
Biodata Ezani Masterchef Malaysia

Ezani Farhana Binti MD Monoto
Umur: 26
Tarikh Lahir : 11 May 1985
Asal: Kajang
Pekerjaan: Doktor Pergigian
Hidangan Kegemaran: Bermacam-macam
Lokasi Percutian Kegemaran: Pulau dan Pantai
Masakan Kegemaran Untuk Dimasak: Bermacam-macam
*Credit Info n gambar : http://sjiehan.com